Zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 25 min

Pożywna i sycąca zupa krem z cukinii jest idealna na jesienne, chłodne dni.

  • 25 min

Składniki:

  • 1 kg cukinii
    1 duża cebula
    1 duży (lub dwa małe) ząbki czosnku
    2 łyżki masła
    szczypta cukru
    sól lub domowa jarzynka (do smaku)
    świeżo zmielony pieprz ziołowy
    1 łyżka świeżego tymianku (lub 1/2 łyżki suszonego)
    3 liście lubczyku
    2 liście laurowe
    3 ziela angielskie
    Dodatkowo:
    grzanki lub groszek ptysiowy (do podania)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Krem

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić w piórka. Masło rozpuścić w garnku i wrzucić cebulę. Dusić do zeszklenia z odrobiną cukru i soli. Cukinię (nie obraną) pokroić na drobną kostkę. Wrzucić do zeszklonej cebuli i chwilę smażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, ziele i liść. Zalać około 1 litrem wody. Gotować około 15-20 minut. Dodać tymianek, lubczyk, doprawić do smaku. Wyciągnąć ziele i liść i zmiksować zupę na krem. Chwilę podgotować i ponownie doprawić. Podawać gorącą z czosnkowymi grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Tymianek Warzywa Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować