Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażyć przez ok. 5 minut. Wlać wrzącą wodę i domową bulionetkę, możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotować zupę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
Zupę zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodać trochę wrzącej wody. Postawić znowu na małym ogniu, doprawić zupę solą i pieprzem.
Ciepłą zupę krem podawać z domowymi grzankami, obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.
Porady
Jeśli zupa ma mieć bardzo kremową konsystencję, to można zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.
Komentarze