Zupa krem z cukinii

0 (0 ocen)

  • 30 min

Aby zupa miała aksamitną konsystencję, dokładnie ją miksuję w blenderze kielichowym.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 duża cukinia
    1 łyżka oleju
    cebula
    czosnek (2 ząbki)
    woda (1/2 l)
    domowa bulionetka, rosół, wywar warzywny lub bulion warzywny w kostce
    sól i pieprz do smaku
    szczypiorek do dekoracji
    domowe grzanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa krem Krem

Zupa krem z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozgrzać olej, dodać posiekaną drobno cebulę i czosnek. Zeszklić. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię razem ze skórą. Podsmażyć przez ok. 5 minut. Wlać wrzącą wodę i domową bulionetkę, możemy wykorzystać rosół lub wywar warzywny, albo ewentualnie dodać gotową kostkę bulionu warzywnego. Zagotować zupę i gotować na małym ogniu przez ok. 15 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia na kilka minut.
    Zupę zmiksować w blenderze kielichowym lub ręcznym blenderem, gdy zupa jest za gęsta, w razie potrzeby dodać trochę wrzącej wody. Postawić znowu na małym ogniu, doprawić zupę solą i pieprzem.
    Ciepłą zupę krem podawać z domowymi grzankami, obsypaną np. szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Porady

Jeśli zupa ma mieć bardzo kremową konsystencję, to można zupę przetrzeć jeszcze przez sito o drobnych oczkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować