Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Uwielbiam takie zupy:tanie,zdrowe,lekkie,a zarazem syte.Trochę warzyw i możemy cieszyć się pyszną zupką.Za sprawą cząbru zupa jest lekko pikantna,więc rozgrzewa.Polecam na jesienne chłody.

  • 60 min

Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
    2 duże cebule
    4 średnie ziemniaki
    bulion warzywny ( około 2 szklanki )
    sól i pieprz do smaku
    zioła prowansalskie według uznania
    cząber suszony według uznania
    pestki słonecznika
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa-krem dyniowo-ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa obieramy,płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki,następnie zalewamy gorącym bulionem i gotujemy do miękkości.
  • 2. Gdy warzywa będą miękkie zupę miksujemy na gładką masę.Przyprawiamy do smaku solą,pieprzem ziołami prowansalskimi i cząbrem.
  • 3. Na suchej i gorącej patelni prażymy pestki słonecznika cały czas mieszając.
  • 4. Na talerze nakładamy porcje zupy i posypujemy pestkami.Podajemy od razu gorącą zupę.

Porady

Cząber jest dość pikantny,więc należy dodawać go ostrożnie.Ilość bulionu zależy od tego jak gęstą chcemy mieć zupę.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna

Podobne przepisy

To może cię zainteresować