Zrobiło się trochę chłodniej. To idealny czas, by przygotować na obiad witaminową bombę. Niezwykle apetyczną zieloną zupę cukiniowo - paprykową. Idealnie smakuje z serem feta czy kleksem kwaśnej śmietany.
30 min
Składniki:
Składniki:
· 2 średnie cukinie
· 2 zielone papryki
· 1 duży lub 2 mniejsze ziemniaki
· 1 duża cebula
· sól
· pieprz
· świeży imbir
· łyżka masła
· 4 szklanki wody
· feta , jogurt lub kwaśna śmietana do podania
· listki świeżej bazylii
Zupa krem cukiniowo-paprykowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Obrane ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę siekamy w piórka- warzywa podsmażamy na łyżce masła. Przekładamy do głębokiego garnka. Cukinie i paprykę kroimy w kostkę, podsmażamy i dodajemy do ziemniaków i cebuli. Całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżo startym ibirem. Podajemy z kostkami fety lub kleksem kwaśnej śmietany czy jogurtu oraz świeżą bazylią. Smacznego!
Komentarze