Zupa Kaszubska

1.15 (40 ocen)

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z kapusty białej z dodatkiem różnych warzyw, to doskonała propozycja na zimne, ponure dni. Zupa jest smaczna, prosta do przygotowania, zachęcam wszystkich.

  • 30 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • • 400 g kapusty białej
    • 1 duża cebula
    • 1 duża marchew
    • 1 korzeń pietruszki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 pomidory
    • 50 g masła
    • 1 łyżeczka kminku
    • 1000 g wody
    • 2 kostki rosołowe
    • 4 ziemniaki
    • 1 łyżeczka cukru
    • 1 łyżka octu
    • 1 liść laurowy
    • 3 ziarna ziela angielskiego
    • 1 łyżeczka soli
    • ½ łyżeczki pieprzu
Wystaw ocenę:

1.15 (40 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Kapustę drobno szatkuję i odstawiam na bok.
    Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki. Pomidora myję i również kroję na mniejsze kawałki. Warzywa przekładam do blendera i dwie minuty blenduję,
  • zupa 2. Masło rozgrzewam w garnku i dodaję warzywa łącznie z kapustą.
    Następnie podlewam wodą, dodaję obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, wsypuję kminek, cukier, sól, pieprz i gotuję około 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania wlewam ocet.
  • zupa 3. Zupa gotowa. Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować