Aromatyczna, rozgrzewająca zupka z kapusty białej z dodatkiem różnych warzyw, to doskonała propozycja na zimne, ponure dni. Zupa jest smaczna, prosta do przygotowania, zachęcam wszystkich.
30 min
Dla 7 osób
Łatwy
Składniki:
• 400 g kapusty białej
• 1 duża cebula
• 1 duża marchew
• 1 korzeń pietruszki
• 2 ząbki czosnku
• 2 pomidory
• 50 g masła
• 1 łyżeczka kminku
• 1000 g wody
• 2 kostki rosołowe
• 4 ziemniaki
• 1 łyżeczka cukru
• 1 łyżka octu
• 1 liść laurowy
• 3 ziarna ziela angielskiego
• 1 łyżeczka soli
• ½ łyżeczki pieprzu
Zupa kaszubska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kapustę drobno szatkuję i odstawiam na bok.
Cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę obieram, kroję na mniejsze kawałki. Pomidora myję i również kroję na mniejsze kawałki. Warzywa przekładam do blendera i dwie minuty blenduję,
2.Masło rozgrzewam w garnku i dodaję warzywa łącznie z kapustą.
Następnie podlewam wodą, dodaję obrane, umyte, pokrojone w kostkę ziemniaki, kostki rosołowe, liść laurowy, ziele angielskie, wsypuję kminek, cukier, sól, pieprz i gotuję około 30 minut. 10 minut przed końcem gotowania wlewam ocet.
Komentarze