Kaszubska zupa szparagowa

4.5 (190 ocen)

. Jako ciekawostka nazwisko Szparaga jest bardzo popularne na Kaszubach. Na ścianie kościoła w Boniewie wisi tablica Rodu Szparagów.

Składniki:

  • 1 litr bulionu z kury
    1 pęczek szparagi zielone
    1 pęczek szparagi białe
    1 serek topiony o smaku śmietankowym typu serdelek
    125 ml. śmietana 36%
    Sól
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kaszubska zupa szparagowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szparagi obrać pokroić na kawałki i ugotować w bulionie. Najpierw do gotującego się bulionu wkładamy pokrojone białe szparagi, po 5 minutach dodajemy zielone. Pod koniec gotowania dodać serek topiony i wymieszać. Serek bardzo szybko się rozpuści i zagęści nam zupę. Na koniec do każdej zupy na talerzu, dodajemy 1 – 2 kleksy ubitej lekko osolonej śmietany 36%.
  • 2. Z tą zupą możemy eksperymentować. Możemy część szparagów w zupie zmiksować. Można całość zmiksować, a dodać tylko same główki przesmażone na maśle. Jeżeli zupa jest za mało wyrazista, można dodać, jak to robią niektórzy kucharze 2 łyżki zupy szparagowej w proszku ‘’Knorra” . Najczęściej stosują ten trick, używając szparagi ze słoika.
    Kaszubska w tytule. Szparagi były uprawiane w przydomowych ogródkach bogatych gospodarzy już przed II w.ś. i są nadal uprawiane, obecnie na większych obszarach.
    PS. Jako ciekawostka nazwisko Szparaga jest bardzo popularne na Kaszubach. Na ścianie kościoła w Boniewie wisi tablica Rodu Szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować