Bardzo pyszna zupa Kalafiorowa wersja light… ponieważ nie zabielam, nie zagęszczam. W moim domu bardzo dzieciom przypadła do smaku i obowiązkowo musi być dodany koperek.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kalafior średni
1 litr bulionu ( ew. 2 kostki rosołowe Naturalne)
½ cebuli
1 mała pietruszka
1 gruby plaster seleru
1 marchew
Przyprawy: liść laurowy, 3 ziarna ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu
½ szklanki posiekanej natki koperku zielonego
Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafior podzielony na drobne różyczki gotuje w osolonej wodzie wraz z obranymi warzywami i dodaje przyprawy. Po około 5 min od zagotowania się wyciągam 1/3 różyczek kalafiora. Do garnka wlewam bulion (ewentualnie kostki rosołowe i uzupełniam wodą). Pozostałą część w garnku blenduje, dodaje posiekany koperek i zagotowuje doprawiając do smaku Vegetą naturalną i pieprzem, na sam koniec dodaje wyjęte różyczki kalafioru.
Gotową zupę podawać z makaronem
Komentarze