Bardzo prosta i szybka zupa wegetariańska z tortellini
Składniki:
Składniki dla 4 osób:
1 duża marchewka
1 mała pietruszka
biała część pora
kawałeczek selera
1 puszka pomidorów (400g)
2-3 ząbki czosnku
250 g tortellini z serem
1 L bulionu warzywnego
natka pietruszki
starty parmezan do posypania (opcjonalnie)
sól, pieprz
Zupa jarzynowa z tortellini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora pokroić w półkrążki. W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wrzucić warzywa i smażyć aż zmiękną. Dodać posiekany czosnek i smażyć
jeszcze ok. 2 minuty. Następnie wlać bulion warzywny i przetarte przez sitko
pomidory z puszki. Dodać sól i pieprz (jeśli potrzeba). Całość doprowadzić do wrzenia. Dodać tortellini, zmniejszyć gaz i gotować około 10-13 minut aż
kluski będą miękkie.
Porady
Zupę najlepiej podawać od razu posypaną natką pietruszki i jeśli lubicie startym parmezanem.
Komentarze