Zupa gulaszowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotować bulion: Warzywa obrać, przekroić wzdłuż, wrzucić do wody i gotować wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i wegetą do miękkości warzyw.
2.Mięso umyć i pokroić w średniej wielkości kostkę, oprószyć solą i pieprzem, smażyć na rozgrzanej margarynie ok 15min, często mieszając.
3.Cebule pokroić w kostkę, dodać do przyrumienionego mięsa, chwilę podsmażyć. Wlać bulion wraz z liściem laurowym i zielem angielskim. Gotować zupę na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa.
4.Paprykę, ziemniaki i sparzone ze skórki pomidory pokroić w większą kostkę, dodać do zupy. Gotować do miękkości.
5.Słodką paprykę przyrumienić na smalcu, dodać do zupy.
6.Zupę zagęścić mąką pszenną rozmieszaną w małej ilości wody, przyprawić do smaku.
Komentarze