Zupa grzybowa z ziemniakami i koperkiem

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Bardzo aromatyczna i szybka zupa grzybowa z ziemniakami i koperkiem to prosty pomysł na sezonowy obiad :D

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 gram grzybów ( u mnie trzonki prawdziwków)
    2-3 średniej wielkości ziemniaki
    2 łyżki masła
    1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub drobiowego
    ¼ szklanki śmietany 30 %
    2 liście laurowe
    4 ziela angielskie
    1 garść koperku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z ziemniakami i koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby oczyszczamy, kroimy w plasterki. W garnku rozpuszczamy masło i przesmażamy na nim przez 5 minut pokrojone grzyby.

    Do przesmażonych grzybów dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, przesmażamy 1 minutę.

    Grzyby wraz z ziemniakami zalewamy bulionem, dodajemy do niego ziele angielskie i liście laurowe – zagotowujemy.

    Następnie zmniejszamy płomień, przykrywamy garnek i gotujemy zupę 20 minut.

    Do zupy wlewamy śmietankę, posiekany koperek, doprawiamy ją do smaku solą i pieprzem – gotujemy 5 minut.

    Jeśli jest potrzeba doprawiamy raz jeszcze, jeśli nie serwujemy, posypaną koperkiem, smacznego :D
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Koper Prawdziwki Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować