Zupa grzybowa z wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min.
2.Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru.
3.Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Grzyby z cebulą przekładamy do wywaru i gotujemy około 30 min. aż będą miękkie. Jeżeli jest konieczność przyprawiamy pieprzem lub/i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.
Komentarze