ZUPA GRZYBOWA Z WĘDZONĄ KIEŁBASĄ

4.51 (194 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Ruszył już sezon grzybowy, więc ja mam dla Was przepis na pyszną zupkę grzybową z wędzoną kiełbasą i ziemniakami.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 marchewka
    1 pietruszka
    1/3 selera
    2-3 ziemniaki
    2 litry bulionu
    ok. 200 g grzybów
    200-250 g kiełbasy wędzonej
    1 cebula
    pęczek szczypiorku
    olej do smażenia
    sól, pieprz
    liść laurowy, ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4.51 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa grzybowa z wędzoną kiełbasą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewkę, pietruszkę, selera i ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w kostkę. Warzywa zalewamy bulionem, dodajemy liścia laurowego, ziele angielskie i gotujemy około 15 min.
  • 2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Grzyby oczyszczamy, myjemy, osuszamy i większe kroimy na pół a mniejsze pozostawiamy w całości. Kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na rozgrzanej oliwie. Podsmażoną kiełbasę przekładamy do wywaru.
  • 3. Na tym samym tłuszczu podsmażamy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy grzyby, przyprawiamy pieprzem, solą i smażymy do momentu odparowania wody z grzybów. Grzyby z cebulą przekładamy do wywaru i gotujemy około 30 min. aż będą miękkie. Jeżeli jest konieczność przyprawiamy pieprzem lub/i solą. Szczypiorek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Na końcu do zupy dodajemy posiekany szczypiorek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kiełbasa Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować