Zupa gołąbkowa

4.5 (150 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 40 min
  • Dla 6 osób

Zupa gołąbkowa to super sprawa. Sama nie byłam przekonana do tej zupy, ale spróbowałam - i kurczę ! To jest pyszne. Fantastyczna na rozgrzewkę.

  • 40 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3-4 l wody lub bulionu
    włoszczyzna : ( ja jednak użyłam 300g gotowej krojonej włoszczyzny w paski)
    1 mała marchew
    1/2 selera
    1 por
    1 cebula
    500g mięsa mielonego - rodzaj według uznania
    2 liście laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    1/2 główki kapusty - lub takiej z której najczęściej robicie gołąbki
    100g ryżu
    500ml przecieru pomidorowego
    3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
    sól pieprz/papryka w proszku, vegeta
    czosnek granulowany lub (2 ząbki przecisnąć przez praskę)
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżka śmietanki słodkiej
    1 łyżka marejanku
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa gołąbkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę posztakować.
    Cebule pokroić w kostkę, włoszczyznę pokroić w paski i zeszklić na tłuszczu. Dodać mięso mielone, podsmażyć.
  • 2. Dodać wodę, kapustę,cukier,majeranek, czosnek granulowany( jeśli świeży należy zeszklić z pozostałymi warzywami) ziele, liść laurowy, koncentrat pomidorowy i przecier pomidorowy. Gotować około 20 minut. Następnie dodać ryż i gotować do miękkości ryżu i kapusty.
  • 3. Doprawiamy vegetą, pieprzem lub ostrą papryką w proszku. Dodać łyżkę śmietanki.
    Najlepiej doprawić takimi przyprawami jak zwykłe gołąbki.
    Podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso mielone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować