Sałatka ryżowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Idealna sałatka jako przekąska do śniadania, czy też na kolację, wiosenna co za tym idzie kolorowa. Łatwa w przygotowaniu.

  • 25 min

Składniki:

  • 3-4 ogórki konserwowe
    4 parówki cienkie - można zastąpić szynką konserwową
    4 połówki papryki konserwowej
    1 puszka kukurydzy
    1 pomidora
    pół pora
    2 woreczki ryżu
    3 łyżki majonezu
    3 łyżki jogurtu
    1 łyżka ketchupu
    opcjonalnie sól, pieprz

Sałatka ryżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ogórki, paprykę i parówki pokroić w kostkę. Por umyć, pokroić w krążki.
    Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu.
    Kukurydzę odsączyć. Wszystkie produkry pokrojone w kostkę umieścić w jednej misce.
    W oddzielnej miseczce wymieszać ketchup, majonez i jogurt - wszystko dokładnie wymieszać.
    Sos wymieszać z całą sałatką, doprawić do smaku.

Porady

Najlepiej smakuje schłodzona.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy