Zupa curry z dynią, papryką, ciecierzycą i mleczkiem kokosowym

4.85 (13 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • ok. 250 g oczyszczonej dyni,
    • ok. 120 g ugotowanej ciecierzycy,
    • 1 papryka (u mnie biała),
    • 1 cebula,
    • kostka mrożonego szpinaku (ok 35g)
    • 1 łyżka curry,
    • ½ łyżeczki kurkumy,
    • na czubku łyżeczki chilli w proszku,
    • 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
    • ok. 200 ml mleczka kokosowego,
    • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
    • 1-2 łyżeczki sosu sojowego,
    • 2 łyżki smalcu lub oleju,
    • sok z cytryny lub limonki (ilość według upodobań),
Wystaw ocenę:

4.85 (13 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa curry z dynią, papryką, ciecierzycą i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną cebulę. Dodajemy dynię, paprykę, curry oraz chilli, wszystko razem smażymy ok. 3 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy gorący bulion, koncentrat pomidorowy i gotujemy około 20 min. Po tym czasie dajemy szpinak, wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i gotujemy jeszcze około 10 min. Jeśli jest potrzeba to jeszcze przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować