Pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni.
15 min
Dla 4 osób
Składniki:
• ok. 250 g oczyszczonej dyni,
• ok. 120 g ugotowanej ciecierzycy,
• 1 papryka (u mnie biała),
• 1 cebula,
• kostka mrożonego szpinaku (ok 35g)
• 1 łyżka curry,
• ½ łyżeczki kurkumy,
• na czubku łyżeczki chilli w proszku,
• 200 ml bulionu warzywnego lub wody,
• ok. 200 ml mleczka kokosowego,
• 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
• 1-2 łyżeczki sosu sojowego,
• 2 łyżki smalcu lub oleju,
• sok z cytryny lub limonki (ilość według upodobań),
Zupa curry z dynią, papryką, ciecierzycą i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dynie, paprykę i cebulę kroimy w kostkę. W garnku o grubym dnie podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu pokrojoną cebulę. Dodajemy dynię, paprykę, curry oraz chilli, wszystko razem smażymy ok. 3 min cały czas mieszając. Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, wlewamy gorący bulion, koncentrat pomidorowy i gotujemy około 20 min. Po tym czasie dajemy szpinak, wlewamy mleczko kokosowe, sos sojowy i gotujemy jeszcze około 10 min. Jeśli jest potrzeba to jeszcze przyprawiamy do smaku według uznania. Smacznego!
Komentarze