Zupa curry z indyka, cukinią, groszkiem i mleczkiem kokosowym

5 (6 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne dni. Rewelacyjnie smakuje zarówno sama jak i z makaronem czy ryżem.

  • 15 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 300-350g fileta z indyka (może być z kurczaka),
    • 1 cebula ( u mnie czerwona),
    • ok. 50g cukinii,
    • ok. 100g mrożonego groszku,
    • 1 łyżeczka curry,
    • ½ łyżeczka kurkumy,
    • 1 łyżeczka trawy cytrynowej,
    • 1 łyżeczka naturalnej vegety,
    • 2-3 łyżeczki sosu sojowego,
    • na czubku łyżeczki chilli w proszku,
    • sok z cytryny lub limonki,
    • 600 ml wody (lub bulionu)
    • mleczko kokosowe – mała puszka (165 ml),
    • świeża kolendra,
    • 2 łyżki oleju ( u mnie kokosowy),
    • makaron lub ryż (opcjonalnie)
Wystaw ocenę:

5 (6 ocen)

Zobacz również:

Zupa gulaszowa

Zupa curry z indyka, cukinią, groszkiem i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy w kostkę. Cukinie ścieramy na tarce do warzyw na „makaron”lu kroimy w paseczki.
    Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulką i mięsem mielone. Dodajemy curry, kurkumę, naturalną vegetę, trawę cytrynową i razem chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min (do momentu, aż mięso zmięknie). Dodajemy groszek i gotujemy około 5-8 min.
    Na koniec dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy i sok z cytryny (ilość według upodobań). Jeśli jest potrzeba to jeszcze przyprawiamy do smaku według uznania, zagotowujemy i gotowe. Cukinię możemy wrzucić do zupy pod koniec gotowania lub do talerza i zalać zupą.
    Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą. Może być też pietruszka, mi w tej zupę bardziej pasuje kolendra. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować