Zupa curry z indyka, cukinią, groszkiem i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroimy w kostkę. Cukinie ścieramy na tarce do warzyw na „makaron”lu kroimy w paseczki.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulką i mięsem mielone. Dodajemy curry, kurkumę, naturalną vegetę, trawę cytrynową i razem chwilę podsmażamy. Następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy na wolnym ogniu około 30 min (do momentu, aż mięso zmięknie). Dodajemy groszek i gotujemy około 5-8 min.
Na koniec dodajemy mleczko kokosowe oraz sos sojowy i sok z cytryny (ilość według upodobań). Jeśli jest potrzeba to jeszcze przyprawiamy do smaku według uznania, zagotowujemy i gotowe. Cukinię możemy wrzucić do zupy pod koniec gotowania lub do talerza i zalać zupą.
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą. Może być też pietruszka, mi w tej zupę bardziej pasuje kolendra. Smacznego!
Komentarze