Zupa curry z mięsem mielony, cukinią, papryką i mleczkiem kokosowym
30 min
Dla 3 osób
Składniki:
• 1 cebula ( u mnie czerwona),
• 2 ząbki czosnku,
• 200g mielonego mięsa (u mnie z szynki)
• ok. 150g cukinii,
• ok. 100g papryki (u mnie biała i czerwona),
• 1 łyżeczka curry,
• 1 łyżeczka świeżej kurkumy startej na małych oczkach (lub ½ w proszku),
• 1-2 łyżeczki sosu sojowego,
• 1 łyżeczka trawy cytrynowej,
• na czubku łyżeczki chilli w proszku,
• sok z cytryny lub limonki,
• 500 ml bulionu drobiowego ( może być warzywny lub woda),
• mleczko kokosowe – mała puszka (165 ml),
• świeża kolendra,
• 2 łyżki smalcu lub oleju,
• makaron (opcjonalnie)
Zupa curry z mięsem mielony, cukinią, papryką i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czosnek przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy czosnek z cebulką z mięsem mielone. Dodajemy kurkumę i curry i razem chwile podsmażamy.
Do mięsa dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz cukinie, zalewamy bulionem, dodajemy sos sojowy i paprykę chili, gotujemy na wolnym ogniu około 15-20 min (do momentu, aż warzywa zmiękną).
Dodajemy mleczko kokosowe oraz sok z cytryny (ilość według upodobań). Jeśli jest potrzeba to jeszcze przyprawiamy do smaku według uznania, zagotowujemy i gotowe.
Na talerzu posypujemy świeżą kolendrą. Może być też pietruszka, mi w tej zupę bardziej pasuje kolendra. Smacznego!
Komentarze