Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym

4.46 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Aromatyczna, rozgrzewająca, orientalna potrawa z indykiem, mleczkiem kokosowym, kurkumą i curry.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • na 4 porcje:

    Sos:
    500 g piersi z indyka
    puszka mleczka kokosowego
    1/2 świeżego ananasa
    1 cebula
    1 łyżka sosu sojowego
    2 ząbki czosnku
    papryka czerwona
    kurkuma
    curry
    pieprz cayenne, ew. sól do smaku
    olej kokosowy do podsmażenia

    Ryż ziołowy:
    200 g ryżu
    świeża natka pietruszki
    świeża kolendra
    sól
Wystaw ocenę:

4.46 (169 ocen)

Zobacz również:

Curry Dania główne

Indyk curry z ananasem i mleczkiem kokosowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sos: Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć krótko na oleju. 2 ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i dodać do cebuli.

    Mięso umyć i pokroić w kostkę, przyprawić papryką, kurkumą oraz curry i dodać na patelnię. Podlać odrobiną wody.

    Pod przykryciem dusić do miękkości na małym ogniu.

    Świeżego ananasa pokroić w kostkę.

    Następnie wlać mleczko kokosowe, łyżkę sosu sojowego, dodać ananasa i ponownie doprawić do smaku.
  • 2. Ryż: Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie wg. instrukcji na opakowaniu. Polecam basmati albo jaśminowy.

    Świeżą pietruszkę i kolendrę posiekać i wymieszać z ugotowanym ryżem. Podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Indyk Kurkuma Ryż Mleko kokosowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować