Zupa chrzanowa Ewy

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 30 min

Szwagierka Ewa podała nam ją w zeszłym roku i bardzo nam zasmakowała.Smaczna,pożywna i lekko kwaśna zupa.Nie lubię i nie jem chrzanu a ta zupa mi smakuje.Polecam nie tylko na wielkanoc.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • 1-1,5kg świeżej szynki
    5 lasek białej parzonej
    5 lasek śląskiej
    1 słoik chrzanu(taki od dżemu)
    10 jajek
    sól peklowa
    sól.pieprz
    ziele angielskie
    liście laurowe
    czosnek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa chrzanowa ewy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Świeżą szynkę opłukać.Do zamykanego pojemnika wlać 2 litry przegotowanej i ostudzonej wody wsypać 4 łyżki soli peklowej i 10 zwykłej soli i wymieszać.Włożyć szynkę zamknąć i odstawić na 2 dni do lodówki.
  • 2. Po tym czasie opłukać szynkę,włożyć do garnka i wlać 2 litry wody.Dodać ziele angielskie,liście laurowe,ząbek czosnku,lekko popieprzyć.Gotować 1,5-2 godziny do miękkości szynki.Szynkę wyjąć.Ziele i liście wyrzucić.
  • 3. Kiełbasy pokroić w plasterki a szynkę w kostkę.Ugotować jajka na twardo,obrać i pokroić w dużą kostkę.
  • 4. Do wywaru dodać słoik chrzanu i chwilę pogotować.Następnie dodać kiełbasy i szynki.Pogotować chwilę i wyłączyć.Wrzucić jajka i lekko przemieszać.(Można jajka wyłożyć na talerz i zalać zupą)

Porady

Zupę można też zrobić po świętach wykorzystując pozostałą szynkę i kiełbasę.Jeżeli ktoś lubi ostrzejszą zupę można dodać więcej chrzanu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować