Jabłecznik z musem i śnieżkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Dostałam mus jabłkowy i postanowiłam zrobić placek. Galaretki i śnieżki mam zawsze w szufladzie, więc szybko stworzyłam taki jabłecznik. Improwizowałam z proporcjami, ale okazały się dobre i wyszło idealnie. Placek smaczny i lekki, szybko zniknął.

  • 1 godz. 30 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt:
    3 duże jajka
    1/2 szklanki cukru
    1/2 szklanki mąki
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    Warstwa jabłkowa:
    1 słoik musu jabłkowego
    2 zielone galaretki
    Warstwa Śnieżkowa:
    2 śnieżki
    400 ml mleka
    1 zielona galaretka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Jabłecznik z musem i śnieżkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt .Oddzielić białka i żółtka. Do białek dodać sól i ubić w trakcie dodawać cukier.
    Do żółtek dodać łyżkę cukru i ubić na puszystą masę. Wlać do ubitych białek. Wymieszać.
    Dodać przesiane mąki i wymieszać rózgą.
    Blachę wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut w 180st. Ostudzić.
  • 2. W tym czasie 2 galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Ostudzić i wstawić na chwilę do lodówki .Do miski wrzucić mus jabłkowy, dodać lekko tężejące galaretki i wymieszać. Wstawić do lodówki na 10 minut do lekkiego zgęstnienia a potem wyłożyć na zimny biszkopt .Placek wstawić do lodówki.
  • Jabłecznik warstwy 3. Zieloną galaretkę rozpuścić w 1 szklance wody, ostudzić i wstawić do lodówki do lekkiego stężenia. Śnieżki ubić z mlekiem, dodać tężejące galaretki i wymieszać. Wstawić na 10 minut do lodówki a potem wyłożyć na placek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mus jabłkowy Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować