ZUPA CHLEBOWA (gulaszowa)

0 (0 ocen)

  • 45 min

Gęsta i bardzo sycąca zupa zrobiona na czerstwym chlebie

  • 45 min

Składniki:

  • 4 porcje
    4-5 kromek chleba razowego (może być suchy,ważne żeby był na zakwasie)
    2 łyżki masła
    1 cebula
    2 ząbki czosnku
    6 połówek pomidorów suszonych
    4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy)
    około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej)
    1/2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka soku z cytryny
    sól, pieprz i papryka do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zupa chlebowa (gulaszowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy do garnka.
    Cebule i czosnek przesmażamy dodajemy do chleba. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy.
    Pomidory z puszki i suszone kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do garnka.

    Gotujemy cały czas mieszając ponieważ zupa łatwo się przypala. Chleb chłonie dużo płynów,dlatego w trakcie gotowania być może trzeba będzie dolać wodę, aby zupa nie była zbyt gęsta.

    Kiedy chleb się rozgotuje, dodajemy zalewę z pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu.
    Całość miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy odrobinę kakao, sok z cytryny oraz przyprawy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czerstwy chleb

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować