Gęsta i bardzo sycąca zupa zrobiona na czerstwym chlebie
45 min
Składniki:
4 porcje
4-5 kromek chleba razowego (może być suchy,ważne żeby był na zakwasie)
2 łyżki masła
1 cebula
2 ząbki czosnku
6 połówek pomidorów suszonych
4 pomidory z puszki + cała zalewa (opcjonalnie koncentrat pomidorowy)
około 1 litra wody (jeśli zupa zrobi się za gęsta trzeba dolać więcej)
1/2 łyżeczki kakao
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, pieprz i papryka do smaku
Zupa chlebowa (gulaszowa) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na roztopionym maśle.Przekładamy do garnka.
Cebule i czosnek przesmażamy dodajemy do chleba. Wszystko zalewamy wodą i gotujemy.
Pomidory z puszki i suszone kroimy w kostkę lub paski i dodajemy do garnka.
Gotujemy cały czas mieszając ponieważ zupa łatwo się przypala. Chleb chłonie dużo płynów,dlatego w trakcie gotowania być może trzeba będzie dolać wodę, aby zupa nie była zbyt gęsta.
Kiedy chleb się rozgotuje, dodajemy zalewę z pomidorów w puszce lub 1-2 łyżeczki koncentratu.
Całość miksujemy blenderem. Na końcu dodajemy odrobinę kakao, sok z cytryny oraz przyprawy.
Komentarze