Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru

0 (0 ocen)

Tym razem cebulówka z czerwonej cebuli. Jest nieco słodsza od tej klasycznej, dobrze ją lekko doprawić octem balsamicznym.

Składniki:

  • ok 1 kg czerwonej cebuli, przecięte na pół, a następnie pokrojone w cienkie plasterki (ok 3 mm)
    1/4 szklanki roztopionego masła
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    1/4 łyżeczki suszonych liści tymianku
    2 łyżki mąki
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    1-2 liście szałwii
    3/4 szklanki wytrawnego sherry lub czerwonego wina
    1/4 szklanki wody
    1 litr bulionu wołowego (4 szklanki)
    po 2 kromki bagietki na osobę
    ser Gruyere lub Cheddar starty lub w plasterkach
    Świeża natka pietruszki, do przybrania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa cebulowa z czerwonej cebuli z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Misę wolnowaru lekko polać oliwą. Umieścić cebulę, masło, sól, pieprz i suszony tymianek. W misce dokładnie wymieszać mąkę, sherry i wodę. Zalać mieszaniną cebulę.
  • 2. 2. Przykryć i gotować w ustawieniu low 9 do 10 godzin lub do czasu, aż cebula będzie miękka i w kolorze głębokiego brązu.
  • 3. 3. Do gotowej cebuli wlać gorący bulion. Zwiększyć ustawienie ciepła na high. Przykryć, gotować 10 minut lub do momentu aż zupa będzie gorąca.
  • 4. 4. W międzyczasie zrobić grzanki - opiec na lekki brąz na kratce w piekarniku pod grillem, z dwóch stron. Posypać równomiernie serem, podpiec ok 1 minuty lub do roztopienia sera. Podawać porcję zupy z 2 grzankami z serem. Posypać natką, doprawić do smaku octem balsamicznym. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować