Dzisiaj przygotowałam wolnowarową wersję zupy gulasz. Wymaga nieco wieczornych przygotowań, ale, to co lubię najbardziej , później robi się już sama, a nas rano budzi zapach dobrej gęstej zupy.
Składniki:
700 g wołowiny bez kości ( u mnie Kark - Sokołów)
50 g wędzonej słoniny lub 2 łyżki smalcu
2 duże cebule
1 łyżka słodkiej papryki w proszku
2 świeże papryki żółte lub zielone lub czerwone
400 g puszka pokrojonych pomidorów
4 ząbki czosnku
1 marchewka
1 duża pietruszka
600 g ziemniaków najlepiej czerwonych
1 suszona papryczka czereśniowa lub czuszka
1 łyżka kminku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz
natka pietruszki
po 2 -3 łyżki ugotowanego drobnego makaronu na osobę (opcjonalnie)
ok 1.2 - 1,5 l bulionu
Zupa gulaszowa z wolnowaru - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Wolnowar (3,5 l) rozgrzać zgodnie z instrukcją .Na głębokiej patelni wytopić słoninę . Jeśli używamy smalcu, należy go roztopić. Na tłuszcz wrzucić wołowinę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę i obsmażać aż lekko się zrumieni ze wszystkich stron. Jeżeli to konieczne, obsmażać partiami. Przełożyć do miski.
2.Na patelnię wrzucić drobno posiekaną cebulę, lekko ją zezłocić. Zdjąć patelnię z ognia, wsypać paprykę w proszku, wymieszać. wrzucić paprykę pokrojoną w kostkę, wyciśnięty czosnek, pokrojone w małą kostkę marchewki i pietruszki oraz kminek. Lekko podgrzać. Dodać pomidory z puszki, ziemniaki, , pieprz. Wymieszać i podgrzać.
3. Do misy wolnowaru włożyć warzywa, na nie mięso. Zalać gorącym bulionem - maksymalnie ile można. Wolnowar ustawić na program low (80 - 90 st. C) i gotować przez 10 godzin.
4.Po ugotowaniu przyprawić solą i pieprzem, jeżeli trzeba - rozrzedzić bulionem. Podawać z białym pieczywem, posypane natką.
Można dodać drobny makaron w kształcie ryżu - dodaję makaron osobno ugotowany. Smacznego!
Komentarze