Zupa cebulowa

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna rozgrzewająca zupka cebulowa, w której nie czuć cebuli. Poprzez długie duszenie, cebula traci swój ostry smak i staje się słodka, a odrobina wytrawnego białego wina dodaje wykwintnego smaku tej zupce.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg cebuli
    4 ząbki czosnku
    pół szklanki białego wytrawnego wina
    1,5 l bulionu lub rosołu
    100 ml śmietany 30%
    2 łyżki mąki
    1 łyżeczka cukru
    sól i pieprz do smaku
    olej do smażenia
    1-2 łyżki masła

    Dodatkowo:
    grzanki
    szczypiorek do ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa

Zupa cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa cebulowa 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W głębokim rondlu rozgrzać olej z masłem, wrzucić cebulę z czosnkiem i smażyć ok. 15-20 minut do lekkiego zbrązowienia, co chwilę mieszając. Rondel przykryć pokrywką, zmniejszyć moc palnika i dusić ok. 30 minut.

    Następnie zdjąć pokrywę, wsypać mąkę, wymieszać, wlać wino, zwiększyć moc palnika i smażyć do odparowania wina. Do cebuli wlać bulion, dokładnie wymieszać, przykryć pokrywką i gotować na małej mocy palnika ok. 30 minut. Na koniec zupę zblendować, wlać śmietanę, doprawić solą i pieprzem, i zagotować.

    Zupka gotowa, podawać z grzankami i siekanym szczypiorkiem.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Lunch

Podobne przepisy

To może cię zainteresować