Zupa - Barszcz ukraiński

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pożywna i smaczna zupa.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 małe żeberka ( wędzone lub surowe) ewentualnie kostki wołowe na wywar
    3 -4 średnie ziemniaki
    2 marchwie
    1 korzeń pietruszki
    kawałek selera
    cebula
    10 cm białej części pora
    2-3 średnie buraki ćwikłowe ( okrągłe)
    1/6 małej kapusty białej ( ja dałam pekińską ale biała chyba była by lepsza)
    2 ząbki czosnku
    fasolka biała z puszki
    1 szkl. zakwasu z buraków czerwonych ( może być taki kupiony w sklepie byle był zakwas)
    2 łyżki koncentratu pomidorowego
    2-3 ziarnka ziela angielskiego
    2 listki laurowe
    1/2 łyżeczki lubczyku
    pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
    2 łyżki natki pietruszki
    4 łyżki oleju
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa - barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zupa 1. Umyte żeberka zalać 3 litrami zimnej wody i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnczku.
    Cebule pokroić w kostkę, pora w półokręgi, marchew, pietruszkę, selera,i buraki w cienki nieduże słupki.
    Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i chwile podusić, dodać resztę warzyw i smażyć ok 10 min. Jarzyny na patelni podlać 1 szkl. zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać z mięsa. Do powstałego wywaru z żeberek dodać smażone warzywa. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz. Dodać 1 szkl. kwasu buraczanego. Jeśli komuś wydaje się go mało dodać wedle uznania. Dodać pokrojoną kapustę. Gotować do miękkości buraczków- jednak nie doprowadzać do zagotowania bo zupa zrudzieje. Na koniec dodać puszkę białej fasolki, koncentrat pomidorowy, ugotowane wcześniej ziemniaki i mięsko. Ostatecznie doprawić, zagotować, posypać natką pietruszki i gotowe.
    Podawać zupę z odrobiną śmietany na wierzchu.

Porady

Zupę całą można zabielić śmietaną już w garnczku, jednak u mnie w domu praktykuje się metodę zabielania indywidualnie, każdy na swoim talerzu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować