2 małe żeberka ( wędzone lub surowe) ewentualnie kostki wołowe na wywar
3 -4 średnie ziemniaki
2 marchwie
1 korzeń pietruszki
kawałek selera
cebula
10 cm białej części pora
2-3 średnie buraki ćwikłowe ( okrągłe)
1/6 małej kapusty białej ( ja dałam pekińską ale biała chyba była by lepsza)
2 ząbki czosnku
fasolka biała z puszki
1 szkl. zakwasu z buraków czerwonych ( może być taki kupiony w sklepie byle był zakwas)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 ziarnka ziela angielskiego
2 listki laurowe
1/2 łyżeczki lubczyku
pieprz, sól i odrobina cukru do smaku
2 łyżki natki pietruszki
4 łyżki oleju
Zupa - barszcz ukraiński - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Umyte żeberka zalać 3 litrami zimnej wody i gotować do miękkości. Ziemniaki obrać pokroić w kostkę i ugotować w osobnym garnczku.
Cebule pokroić w kostkę, pora w półokręgi, marchew, pietruszkę, selera,i buraki w cienki nieduże słupki.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulkę i chwile podusić, dodać resztę warzyw i smażyć ok 10 min. Jarzyny na patelni podlać 1 szkl. zimnej wody i doprowadzić do wrzenia. Ugotowane żeberka wyjąć z wywaru, ostudzić i obrać z mięsa. Do powstałego wywaru z żeberek dodać smażone warzywa. Dodać pokrojony w plasterki czosnek, ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk, sól, pieprz. Dodać 1 szkl. kwasu buraczanego. Jeśli komuś wydaje się go mało dodać wedle uznania. Dodać pokrojoną kapustę. Gotować do miękkości buraczków- jednak nie doprowadzać do zagotowania bo zupa zrudzieje. Na koniec dodać puszkę białej fasolki, koncentrat pomidorowy, ugotowane wcześniej ziemniaki i mięsko. Ostatecznie doprawić, zagotować, posypać natką pietruszki i gotowe.
Podawać zupę z odrobiną śmietany na wierzchu.
Porady
Zupę całą można zabielić śmietaną już w garnczku, jednak u mnie w domu praktykuje się metodę zabielania indywidualnie, każdy na swoim talerzu.
Komentarze