• 1 godz. 20 min

Szybka, prosta i smaczna szarlotka. Mniam ;)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1,5 szkl kaszy mannej
    1,5zkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1-2 łyżeczki cynamonu
    3 łyżeczki proszku do pieczenia ( można go nie dodawać)
    200g masła
    1 - 1,5 kg jabłek ( muszą być soczyste)
    opcjonalnie rodzynki
Wystaw ocenę:

4.5 (180 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotka sypana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szarlotka 1. Wymieszać wszystkie suche składniki ze sobą. Podzielić je na trzy części. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Foremkę wysmarować masłem i kolejno układać składniki ciasta. Najpierw wysypujemy pierwszą część suchych składników, układamy na to połowę jabłek, dociskamy, kolejna warstwa suchych składników na to jabłka ( można dodać tu rodzynki), docisnąć i ostatnia warstwa suchych składników. Na wierz powstałego ciasta poukładać ciasno cienkie plasterki masła. Piec ok 50-60min w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni.

Porady

Najlepiej jeśli jabłka są mocno soczyste wtedy szarlotka wychodzi wilgotna.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować