Zrazy z jelenia w sosie śmietanowym z boczniakami

5 (172 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Zrazy z szynki jelenia to pyszny sposób na tradycyjny polski obiad.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 plastrów z szynki jelenia
    mąka
    2 zmielone kapelusze suszonych prawdziwków
    sól ziołowa
    pieprz kolorowy
    3 cebule
    500 g boczniaków
    1-2 łyżki masła
    litr kwaśnej wiejskiej śmietany
    liść laurowy najlepiej świeży
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren jałowca
Wystaw ocenę:

5 (172 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zrazy z jelenia w sosie śmietanowym z boczniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z solą, pieprzem, zmielonymi prawdziwkami. W mieszance obtaczamy mięso, a następnie rumienimy je na maśle z obu stron. Zrumienione mięso przesuwamy na jedną stronę garnka, a na drugą wsypujemy cebulę i ją szklimy. Mięso mieszamy z cebulą, dodajemy pokrojone boczniaki, chwilę wszystko dusimy, a następnie zalewamy śmietaną i dusimy pod przykryciem około 30 minut. Następnie garnek, odkrywamy i dusimy jeszcze 10-15 minut, żeby sos się zredukował i zrobił zawiesisty.
    Sos najlepiej smakuje podany z ziemniakami i kiszonym lub konserwowym ogórkiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dziczyzna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować