Ziołowe pulpety ze szpinakiem

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Dla wszystkich chcących się odchudzać a lubiących mięsko.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - 1 kg mięsa mielonego - najlepiej wieprzowo - wołowego
    - garść solidna szpinaku
    - mały pęczek szczypiorku
    - mały pęczek natki pietruszki - lub łyżka płaska suszonej
    - 1 łyżka posiekanego kopru
    - duża gałązka rozmarynu lub łyżka suszonego
    - 1 duża cebula
    - 2 ząbki czosnku
    - 2 jajka
    - bułka tarta do związania masy
    - 1/4 łyżeczki kurkumy
    - sól, pieprz do smaku
    - ziele angielskie ( 3-4 szt.), liść laurowy ( 2-3 listki),
    - łyżka oleju do podsmażenia cebuli i czosnku ( najlepiej rzepakowy)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Pulpety

Ziołowe pulpety ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ziołowe pulpety ze szpinakiem 1. Cebulę kroję w kosteczkę. Rozmaryn obieram z igiełek. Igiełki siekam na drobno , łodyżkę zostawiam do gotowania. Szczypiorek, pietruszkę i szpinak siekam. Czosnek albo bardzo drobno należy pokroić albo zetrzeć. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek i smażę , do momentu aż cebula się zeszkli. Studzę do takiej temperatury, żeby można było dotknąć bez problemu ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety i wkładam je do garnka. Zalewam wodą. Do wody wrzucam łodyżkę rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie. Solę i dosypuję pieprz. Zakrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować