Ziołowe pulpety ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę kroję w kosteczkę. Rozmaryn obieram z igiełek. Igiełki siekam na drobno , łodyżkę zostawiam do gotowania. Szczypiorek, pietruszkę i szpinak siekam. Czosnek albo bardzo drobno należy pokroić albo zetrzeć. Na rozgrzany olej wrzucam cebulę i czosnek i smażę , do momentu aż cebula się zeszkli. Studzę do takiej temperatury, żeby można było dotknąć bez problemu ręką. Do miski wkładam mięso . Dorzucam przestudzoną cebulę z czosnkiem, szpinak, szczypiorek, pietruszkę , koperek. Mieszam wszystko, po czym dodaję jajka i przyprawy . Znów mieszam. Na koniec dodaję bułkę tartą- tyle, żeby związać składniki. Formuję pulpety i wkładam je do garnka. Zalewam wodą. Do wody wrzucam łodyżkę rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie. Solę i dosypuję pieprz. Zakrywam pokrywką i gotuję na wolnym ogniu ok. 1 godziny.
Komentarze