Wieprzowe pulpety ziołowe w sosie pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Danie to choć z mięsa wieprzowego , jest lekkie i niskokaloryczne.

  • 45 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. mielonej wieprzowiny ( w tym wypadku łopatka)

    2 jajka

    2 średnie cebule lub 1 duża

    3 garstki bułki tartej (mam małą dłoń)

    sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich i oregano

    mąka do obtoczenia pulpetów
    sos:

    passata lub przecier pomidorowy ok 1l

    cebula pokrojona w piórka

    sól, pieprz, cukier, papryka słodka/ostra, zioła pr. oregano, ziele ang. listki laurowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Wieprzowe pulpety ziołowe w sosie pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowe pulpety ziołowe w sosie pomidorowym 1. Mięso wyrobić (do smaku) z podanymi składnikami i odstawić na 10-15min.

    Przygotować sos rozcieńczając go trochę wodą.

    Formować pulpety, i obtoczyć w mące. Wkładać delikatnie do dotującego się na wolnym ogniu sosu. Gotować cały czas na wolnym ogniu przez kilkanaście minut.

    Z podanej porcji składników wychodzi 15 całkiem sporych pulpetów.

Porady

Podawać z dowolnymi dodatkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować