ZIOŁOWA PRZYPRAWA DO ZUP, SOSÓW, MIĘS I RYB

0 (0 ocen)

  • 20 min

W sezonie na świeże zioła i warzywa warto przygotować coś w rodzaju "gotowca", który pozwoli na szybkie doprawienie wielu potraw- czyli mieszanki ziół, doprawionych ewentualnie czosnkiem, albo papryką (to już kwestia własnego gustu). Raz przygotowany słoiczek wystarczy na wiele obiadów.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki:
    natka zielonej pietruszki
    świeży lubczyk - listki
    1 ząbek czosnku
    sól do smaku
    olej (taki, który nadaje się do smażenia)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Ziołowa przyprawa do zup, sosów, mięs i ryb - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zioła (mniej więcej w równej ilości) dokładnie myję i osuszam, a potem drobno siekam - można nawet pokusić się o ich zblendowanie. Dodaję do nich trochę soli (ta ma za zadanie przedłużyć ich trwałość; pamiętajmy potem jednak o jej obecności przy doprawianiu potrawy), przeciśnięty przez praskę czosnek i tyle oleju, by powstałą pasta. Przekładam ją do słoiczka, ubijam łyżeczką i zalewam taką ilością oleju. by utworzył warstwę na górze. Przechowuję w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zioła Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować