Zimowy tort makowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Średni

Pyszny, ciężki, makowy, wykwintny tort, doskonały na wyjątkowe okazje! Idealny na święta, jako zachęta dla Mikołaja. Mikołaj to zawód a nie imię ;) Nasz rozdawacz prezentów ma na imię TADEUSZ :D

  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • BLATY MAKOWE:
    - mak niebieski: 25 dekagramów
    - mleko 3.2%: 500 mililitrów
    - jaja świeże: 7 sztuk
    - cukier biały: 20 dekagramów
    - grysik( kasza manna): 7 łyżek
    - skórka pomarańczowa smażona w cukrze: 2 łyżki
    - migdały w słupkach: 3 dekagramy
    - sok i skórka otarta z cytryny: 0.5 sztuki
    - laska wanilii: 0.5 sztuki
    KREM CYTRYNOWY:
    - masło niesolone: 25 dekagramów
    - żółtko jajka: 6 sztuk
    - cukier biały drobny: 20 dekagramów
    - sok i skórka otarta z cytryny: 1 sztuka
    KREM KAWOWY:
    - kawa rozpuszczalna sypka: 5 łyżeczek
    - masło niesolone: 25 dekagramów
    - żółtko jajka: 6 sztuk
    - cukier biały drobny: 20 dekagramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy Sok

Zimowy tort makowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ucieranie jajek z cukrem 1. Ciasto:
    Mak zalewamy wrzącym mlekiem i zostawiamy do ostygnięcia. Gdy ostygnie, przekładamy na sito i dajemy mu dobrze obcieknąć. Mielimy dwa razy.
    Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy wanilię, skórkę z cytryny i sok.
  • Dodawanie masy makowej 2. Do masy jajecznej wkładamy przetarty mak, skórkę pomarańczową oraz wyprażone i potłuczone migdały. Mieszamy całość dokładnie.
  • Łączenie z ubitymi białkami 3. Teraz kładziemy ubite białka i grysik. Mieszamy delikatnie, ale dokładnie.
  • Przekładanie masy do tortonicy 4. Tak przygotowane ciasto wkładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Pieczemy w dobrze ogrzanym, ale nie gorącym piekarniku przez 1 godz.
  • Krojenie blatów 5. Po ostygnięciu ciasto kroimy na 3 części.
  • Przekłądanie kremem cytrynowym 6. Blaty przekładamy masą cytrynową.
  • Pokrywanie kremem kawowym 7. Wierzch i boki smarujemy kremem kawowym.
  • ZImowy tort makowy 8. Dekorujemy według uznania.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Wanilia

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować