Biszkoptowe WZ z masą śmietankowo-serkową

0 (0 ocen)

  • 50 min

Delikatna wersja ciasta WZ , serki waniliowe nadają masie lekko kwaskowaty smak.

  • 50 min

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
    9 dużych jajek
    9 łyżek cukru
    10 łyżek mąki krupczatki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki kakao
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki oleju

    Masa:
    1/2 l śmietanki 30%
    2 serki waniliowe homogenizowane po 150 g
    2 łyżki cukru pudru
    1 cukier wanilinowy
    5 łyżeczek żelatyny
    2 łyżki soku z cytryny

    Poncz:
    1/2 szklanki herbaty z cukrem i sokiem z cytryny

    Polewa:
    1/2 kostki masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1łyżka kawy mielonej sypkiej

    Do dekoracji:
    wiórki kokosowe
    płatki migdałowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Biszkoptowe wz z masą śmietankowo-serkową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i żółtka. Do ubitych jajek wsypać sypkie składniki, wymieszać, dodać olej i wylać ciasto na blachę wyłożoną pergaminem o wym. 24x 38 cm. Piec w temp. 160 stopni ok. 40 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekroić biszkopt na pół. Nasączyć ponczem.
  • 2. Śmietankę ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, dodać serki waniliowe. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklance wody, podgrzać do rozpuszczenia i ciepłą połączyć z masą. Na końcu dodać sok z cytryny. Przełożyć placki masą.
  • 3. Składniki polewy rozpuścić, polukrować ciasto i udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować