Ziemniaki z twarogiem i śledziem

4.5 (155 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Pyszne połączenie ugotowanych w mundurkach ziemniaków z twarożkiem i śledziem

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 8 średniej wielkości ziemniaków
    200g filetów śledziowych a'la matjas (albo marynowanych filetów śledziowych z cebulką)
    1 czerwona cebula
    czarny pieprz świeżo mielony
    posiekany szczypiorek lub koperek

    twarożek:
    200g półtłustego twarogu
    100ml śmietany 12%
    sól
    pieprz
    2-3 łyżki szczypiorku
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Ziemniaki z twarogiem i śledziem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dobrze wyszorować i ugotować z mundurkach.
    Twaróg, śmietanę, szczypiorek wymieszać, doprawić do smaku solą, pieprzem.
    Filety śledziowe osączyć, pokroić w nieduże kawałki.
    Cebulę obrać i drobno posiekać.
    Ziemniaki odcedzić, ułożyć na talerzach, każdy naciąć na krzyż, do środka nałożyć łyżkę twarożku, kilka kawałków śledzia, posypać cebulą, szczypiorkiem albo koperkiem i pieprzem.
    Podawać od razu.
    Smacznego!

Porady

Mnie najbardziej smakują ugotowane w mundurkach ziemniaki sałatkowe (typ A, np odmiana Anuszka), ale oczywiście można użyć innej ulubionej odmiany.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Śledzie Twaróg Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
ziemniaki ze śledziem

To może cię zainteresować