Zielone śledzie gotowane w warzywach

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczna przystawka, idealnie się sprawdzi na imprezie. Wszystkim będzie smakować, nawet tym co nie przepadają za śledziem bo wcale nie smakuje jak tradycyjne śledzie.

  • 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 filetów śledziowych ( śledzie zielone)
    2 cebule
    2 marchewki
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1 jabłko
    2 liście laurowe
    5-6 ziarenek ziela angielskiego
    zalewa:
    1 kostka bulion warzywnego
    1/2 łyżki soli
    1/2 łyżki cukru
    1 szklanka wody
    1/4 szklanka oleju
    70 ml octu 10 %
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Zielone śledzie gotowane w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śledzie gotowane w warzywach 1. Filet śledziowe kroimy wzdłuż na pół i zwijamy paseczki w roladki, spinamy wykałaczką.
  • śledzie gotowane w warzywach 2. Cebulę kroimy w piórka i układamy na dnie garnka, na cebuli układamy śledziowe ślimaczki.
    Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wykładamy na śledzie.
    Do ciepłej wody kruszymy kostkę bulionową, dodajemy sól, cukier, olej i ocet, mieszamy i wlewamy do garnka.
    Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na małym palniku, gotujemy 15 minut od momentu zagotowania, następnie odkrywamy garnek i studzimy.
    Przed podaniem wykładamy warzywa, a na nich układamy roladki, podajemy z pieczywem.
    Najlepsze po odstaniu kilku godzin, wtedy wszystkie smaki sobą przejdą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Gotowanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować