Bardzo smaczna przystawka, idealnie się sprawdzi na imprezie. Wszystkim będzie smakować, nawet tym co nie przepadają za śledziem bo wcale nie smakuje jak tradycyjne śledzie.
Zielone śledzie gotowane w warzywach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet śledziowe kroimy wzdłuż na pół i zwijamy paseczki w roladki, spinamy wykałaczką.
2.Cebulę kroimy w piórka i układamy na dnie garnka, na cebuli układamy śledziowe ślimaczki.
Marchew, pietruszkę, seler i jabłko obieramy, a następnie ścieramy na tarce z grubymi oczkami, mieszamy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, wykładamy na śledzie.
Do ciepłej wody kruszymy kostkę bulionową, dodajemy sól, cukier, olej i ocet, mieszamy i wlewamy do garnka.
Garnek przykrywamy pokrywką i stawiamy na małym palniku, gotujemy 15 minut od momentu zagotowania, następnie odkrywamy garnek i studzimy.
Przed podaniem wykładamy warzywa, a na nich układamy roladki, podajemy z pieczywem.
Najlepsze po odstaniu kilku godzin, wtedy wszystkie smaki sobą przejdą.
Komentarze