Śledzie (zielone) w pomidorach

4.95 (195 ocen)

  • 60 min

śledzik zrobiony w/g starej receptury mojej babci:)

  • 60 min

Składniki:

  • filety z śledzi zielonych, 1-1,5 kg:)
    vegeta, (mam zrobioną przez siebie w/g przepisu użytkowniczki PP:) do posypania filetów
    ocet 10 %, 1 szklanka
    woda, 1 szklanka
    olej ( a najlepiej oliwa z oliwek), 1szklanka
    koncentrat pomidorowy 30%, 80 g
    cebula
    ziele angielskie, ok 10 ziarenek
    liść laurowy, 1-2 listków
    pieprz, do smaku
Wystaw ocenę:

4.95 (195 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Śledzie (zielone) w pomidorach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zdjąć skórę z filetów śledziowych (zielonych), umyć i wysuszyć ręcznikiem papierowym, można przekroić na pół i posypać vegetą, pozostawić na 1/2 - 1 godziny
  • 2. w międzyczasie ugotować zalewę ze szklanki wody, octu, obranej i pokrojonej w plastry cebuli,oliwy,ziela angielskiego, liścia laurowego, pieprzu, pod koniec dodać przecier pomidorowy
  • 3. śledzie układać w słoiku i zalewać gorącą zalewą i zamknąć słoik, odstawić do wystygnięcia
  • 4. wstawić do lodówki na 1-2 dni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Śledzie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować