Zielone pide z żółtym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotować nadzienie.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.Szpinak rozmrozić,odcisnąć częściowo z wody i dodać do cebuli.Wcisnąć czosnek,doprawić solą i pieprzem.Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać.
2.Dalej przygotować kurczaka.Kurczaka umyć i pokroić na drobną kostkę.Podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku na piękny żółty kolor.Wymieszać ze szpinakiem.
3.Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże.Dodać łyżkę cukru i mąkę do gęstości śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż pojawi się piana.Wówczas dodać pozostałe składniki,wyrobić tak żeby ciasto było miękkie.Odstawić na 15 minut.Ciasto porwać na małe kawałki i każde z nich rozciągamy rękami na podłużny kształt,na środku nakładamy łyżkę farszu i końce placka zawijamy jeden na drugi tak żeby powstał kształt łódki. Piec w temp 200 stopni przez ok 20 minut.Można podawać posypane parmezanem
Komentarze