Zielone pide z żółtym kurczakiem

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Idealne na obiad czy przekąskę.Cudownie smakuje

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • nadzienie:
    -1 opakowanie mrożonego szpinaku
    -1 średnia cebula
    -5 ząbków czosnku
    -pół kostki sera feta
    -sól
    -świeżo zmielony pieprz
    -2 łyżki masła

    kurczak:
    -1 średnia pierś z kurczaka
    -1 łyżka papryki słodkiej
    -1 ząbek czosnku
    -1 łyżka zmielonego imbiru
    -1 łyżka kurkumy
    -1 łyżka natki pietruszki

    ciasto:
    -2 dkg suchych drożdży
    -6 szklanek mąki
    -pół szklanki oleju
    -sól
    -2 szklanki mleka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Dania główne

Zielone pide z żółtym kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zielone pide z żółtym kurczakiem 1. Najpierw przygotować nadzienie.Cebulę pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na maśle.Szpinak rozmrozić,odcisnąć częściowo z wody i dodać do cebuli.Wcisnąć czosnek,doprawić solą i pieprzem.Na końcu dodać pokruszoną fetę i wymieszać.
  • 2. Dalej przygotować kurczaka.Kurczaka umyć i pokroić na drobną kostkę.Podsmażyć na oliwie z dodatkiem przypraw i czosnku na piękny żółty kolor.Wymieszać ze szpinakiem.
  • 3. Mleko podgrzać delikatnie i rozpuścić w nim drożdże.Dodać łyżkę cukru i mąkę do gęstości śmietany.Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia aż pojawi się piana.Wówczas dodać pozostałe składniki,wyrobić tak żeby ciasto było miękkie.Odstawić na 15 minut.Ciasto porwać na małe kawałki i każde z nich rozciągamy rękami na podłużny kształt,na środku nakładamy łyżkę farszu i końce placka zawijamy jeden na drugi tak żeby powstał kształt łódki. Piec w temp 200 stopni przez ok 20 minut.Można podawać posypane parmezanem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Turecka Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować