Śniadaniowe bułki z przyklejonymi na wierzchu liśćmi wszystkimi dostępnych u mnie ziołami :) Po upieczeniu wyglądają jak pyszny zielnik ;) Miękkie, o słodkim posmaku, idealne do serów z chrupiącymi na wierzchu ziołami.
1 godz. 20 min
Składniki:
porcja na 6 bułek:
250 g mąki pszennej
2 płaskie łyżki cukru
3/4 łyżeczki soli
1/2 opakowania suchych drożdży (ok. 4 g)
1 duże jajko
1/2 szklanki ciepłej wody
1 zaokrąglona łyżka mleka w proszku
30 g masła
dowolne świeże zioła (dałam rozmaryn, lubczyk, rzeżuchę ogrodową)
1 żółtko do smarowania wierzchu
Zielnikowe bułki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki wsypać cukier, sól, mleko w proszku i suche drożdże, wymieszać. Wlać wodę, wbić jajko, krótko wyrobić ciasto. masło roztopić, lekko ostudzić, wlać do ciasta, jeszcze raz krótko wyrobić do momentu uzyskania jednolitego ciasta.
Lekko poprószyć po wierzchu mąką, podzielić na 6 równych części. Uformować w płaskie koła o średnicy ok 6-7 cm. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na ok. 40-60 min.
Wyrośnięte bułki posmarować roztrzepanym żółtkiem, kłaść po kilka listków dowolnych ziół, lekko przykleić do powierzchni.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C, piec ok. 18 minut.
Komentarze