Zebra z malinami pieczona w keksówce

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto zebrę z malinami możemy przygotować dość szybko. Maliny nadadzą temu ciastu zupełnie nowego smaku.

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka cukru
    2 szklanki + 2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki oleju
    3/4 szklanki wody mineralnej
    2 łyżki kakao
    1,5 szklanki malin
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Zebra Desery

Zebra z malinami pieczona w keksówce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem. Dosypujemy dwie szklanki przesianej mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Dolewamy olej, a na końcu wodę mineralną. Miksujemy do połączenia składników.
    Połowę ciasta przelewamy do drugiego naczynia. Do jednej części ciasta dosypujemy mąkę, a do drugiej kakao. Mieszamy.
    Formę keksówkę o wymiarach 12x30 wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy do niej pasami naprzemiennie po 2 łyżki ciemnego i jasnego ciasta.
    Na cieście układamy maliny i częściowo je zagłębiamy.
    Zebrę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170°C przez 45 - 50 minut.

Porady

Ciasto w dwóch kolorach można wlewać do keksówki naprzemiennie pasami. Im bardziej fantazyjny wzór będzie miało nasze ciasto, tym atrakcyjniej będzie wyglądało.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Maliny Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować