Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tradycyjne żeberka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.

  • 10 min

Składniki:

  • żeberka wieprzowe pół kilo
    liść laurowy 2 sztuki
    ziele angielskie 2 kulki
    pieprz ziarnisty 3 kulki
    bulion warzywny 1 szklanka
    sól i pieprz
    łyżeczka papryki czerwonej
    kilka suszonych grzybków
    cebula 1 duża
    olej
    mąka pszenna – ok. 2 łyżki
    szklanka bulionu
    około 5 liści czosnku niedźwiedziego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron.
  • 2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem.
  • 3. Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu.
  • 4. Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy.

Porady

moja propozycja podania żeberek to z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować