Tradycyjne żeberka z dodatkiem czosnku niedźwiedziego.
10 min
Składniki:
żeberka wieprzowe pół kilo
liść laurowy 2 sztuki
ziele angielskie 2 kulki
pieprz ziarnisty 3 kulki
bulion warzywny 1 szklanka
sól i pieprz
łyżeczka papryki czerwonej
kilka suszonych grzybków
cebula 1 duża
olej
mąka pszenna – ok. 2 łyżki
szklanka bulionu
około 5 liści czosnku niedźwiedziego
Żeberka z czosnkiem niedźwiedzim i grzybkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, posypujemy przyprawami. Na rozgrzany olej wkładamy żeberka. Obsmażamy ze wszystkich stron.
2.Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zrumieni zalewamy mięso wodą. Dodajemy, liście laurowe, pieprz i ziele. Dusimy pod przykryciem.
3.Grzyby moczymy w gorącej wodzie ok pół godziny. Odcedzamy i dodajemy do sosu. Gdy woda troszkę odparuje dolewamy szklankę bulionu.
4.Czosnek niedźwiedzi kroimy drobno i dodajemy do sosu. By sos był bardziej gęsty na koniec rozrabiamy w połowie szklanki wody ok. 2 łyżki mąki pszennej. Mieszamy by nie było grudek. Wlewamy rozrobioną mąkę do gorącego sosu, intensywnie mieszając i przez 5 minut gotujemy.
Porady
moja propozycja podania żeberek to z kluskami śląskimi i surówką z kiszonej kapusty
Komentarze