Jeśli lubicie mięsa na słodko to ten przepis jest dla Was. Danie wydaje się nietypowe, ale zapewniam, że jest pyszne. Do tak przygotowanych żeberek najlepiej pasują frytki lub pieczone ziemniaczki.
2 godz.
Dla 6 osób
Składniki:
1 kg żeberek,
MARYNATA
200g sosu barbecue,
3 łyżki suszonej żurawiny,
1 łyżka miodu,
SOS Z MANGO:
Pół małej cebuli,
1 mango,
125g pikantnego ketchupu,
2 łyżki suszonej żurawiny,
2-3 łyżeczki sosu sambal oelek,
Sól,
Żeberka w sosie bbq z żurawiną i sosem mango - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.MARYNATA: Żurawinę bardzo drobno siekamy. Mieszamy ze sobą sos barbecue, miód i żurawinę. Żeberka przekładamy do miski i zalewamy marynatą. Mieszamy je tak, aby marynata pokryła mięso z każdej strony. Nie dodajemy ani soli ani pieprzu. Żeberka odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Żeberka po zamarynowaniu układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Żeberka powinny leżeć jedno obok drugiego (a nie jedno na drugim). Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Żeberka pieczemy 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Następnie zwiększamy temperaturę do 220 stopni, zdejmujemy folię aluminiową i mięso pieczemy jeszcze 15 minut. W tym czasie wierzch żeberek powinien się ładnie zarumienić.
Gdy żeberka się pieką to przygotowujemy sos.
2.SOS Z MANGO: Mango obieramy, usuwamy pestkę, a miąższ przekładamy do naczynia. Miksujemy je blenderem na mus. Żurawinę i cebulę bardzo drobno siekamy. Do mango dodajemy sos sambal oelek, ketchup, żurawinę i cebulę, mieszamy. Doprawiamy do smaku szczyptą soli. Sos jest gotowy.
Żeberka podajemy z sosem z mango.
Komentarze