Żeberka w przyprawach

4.5 (190 ocen)

  • 3 godz.

Uważam, że mięso powinno być mocno doprawione; zapach ziół unoszący się podczas pieczenia i duszenia jest niesamowity. Wszystkie te aromaty wchłaniają się w mięso nadając mu rewelacyjny smak.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Ok. 1,5kg żeberek wieprzowych
    Przyprawa do wieprzowiny
    Czosnek granulowany
    Czerwona słodka papryka
    kilka ziarenek kolendry
    oregano
    majeranek
    odrobina pieprzu ziołowego
    sól
    2 cebule
    olej
    szklanka bulionu pieczeniowego
    pół szklanki wody + 4łyżki mąki pszennej
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-26ev0ui 1. Z żeberek usunąć kości i pokroić na kawałki . Obsypać przyprawami , dobrze wymieszać - wcierając przyprawy w mięso. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
  • image-0aauo9y 2. Rozgrzać olej i porcjami obsmażyć żeberka z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200*C. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć pióra cebuli, polać tłuszczem z przyprawami ze smażenia żeberek(ok. 3łyżki), a na to wyłożyć mięso. Zamknąć i dać do piekarnika.
  • image-1xef8n8 3. Po 10 minutach podlać szklanką bulionu pieczeniowego. Piec około 1h-1h20min, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest miękkie. 10 minut przed końcem, wyciągnąć same żeberka a sos zagęścić mąką z wodą, rozmieszać i włożyć z powrotem mięso.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować