Uważam, że mięso powinno być mocno doprawione; zapach ziół unoszący się podczas pieczenia i duszenia jest niesamowity. Wszystkie te aromaty wchłaniają się w mięso nadając mu rewelacyjny smak.
3 godz.
Składniki:
Ok. 1,5kg żeberek wieprzowych
Przyprawa do wieprzowiny
Czosnek granulowany
Czerwona słodka papryka
kilka ziarenek kolendry
oregano
majeranek
odrobina pieprzu ziołowego
sól
2 cebule
olej
szklanka bulionu pieczeniowego
pół szklanki wody + 4łyżki mąki pszennej
Żeberka w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z żeberek usunąć kości i pokroić na kawałki . Obsypać przyprawami , dobrze wymieszać - wcierając przyprawy w mięso. Odstawić do lodówki na ok. godzinę.
2.Rozgrzać olej i porcjami obsmażyć żeberka z każdej strony. Piekarnik nagrzać do 200*C. W naczyniu żaroodpornym na dnie ułożyć pióra cebuli, polać tłuszczem z przyprawami ze smażenia żeberek(ok. 3łyżki), a na to wyłożyć mięso. Zamknąć i dać do piekarnika.
3.Po 10 minutach podlać szklanką bulionu pieczeniowego. Piec około 1h-1h20min, sprawdzając co jakiś czas czy mięso jest miękkie. 10 minut przed końcem, wyciągnąć same żeberka a sos zagęścić mąką z wodą, rozmieszać i włożyć z powrotem mięso.
Komentarze