Gotowany schab w przyprawach

4.5 (155 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, kruche mięso idealne na kanapki oraz jako przystawka na wszelkie uroczystości.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g schabu bez kości
    1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
    1 łyżka majeranku
    1/2 łyżki soli
    1/2 łyżki dowolnej przyprawy do mięs (ja często biorę przyprawę do gyrosa)
    1/2 łyżki granulowanego czosnku

    potrzebne będą:
    rękaw do pieczenia
    folia spożywcza
    sznurek lub gumki recepturki do obwiązania
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gotowany schab w przyprawach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mieszamy przyprawy i odstawiamy na bok.
    Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, wykładamy na deskę i obtaczamy w przyprawach. Przekładamy na folię spożywczą. Ewentualny nadmiar przypraw, który nie przykleił się do mięsa zostawiamy na folii.
    Mięso owijamy szczelnie folią spożywczą, po czym przekładamy do rękawa do pieczenia, który także szczelnie zawijamy. Obwiązujemy go dokładnie sznurkiem lub związujemy gumką tak aby nie dostała się do środka woda.
    Tak przygotowane mięso wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Zagotowujemy i gdy woda zacznie wrzeć gotujemy na małym ogniu ok. 35 minut (kilogramowy kawałek gotujemy ok. 65 minut) . Po tym czasie wyłączamy grzanie pod garnkiem i nie podnosząc pokrywki zostawiamy w gorącej wodzie na kwadrans.
    Następnie przekładamy mięso na talerz, odwijamy z folii. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Po tym czasie mięso przechowujemy w lodówce zawinięte w folię aby nie traciło aromatu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Schab

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować