Żeberka w kiszonej kapuście

5 (196 ocen)

Zimą często przygotowuję dania z kiszoną kapustą. Żeberka w kiszonej kapuście mają bardzo ciekawy, pyszny smak.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1.5 kg kiszonej kapusty
    2 cebule
    liść laurowy
    ziele angielskie
    1 łyżka suszonych warzyw
    1 łyżka przyprawy do bigosu
    majeranek
    pieprz
    sól
    ząbek czosnku
    1/2 szkl bulionu warzywnego
    1/2 łyżki smalcu



Wystaw ocenę:

5 (196 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Żeberka w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kapusta 1. Kapustę wypłukać i ugotować w niewielkiej ilości wody, dodając ziele i liść laurowy.
  • Żeberka 2. Żeberka umyć, osuszyć, oprószyć solą i pieprzem i usmażyć na rumiano na mocno rozgrzanym tłuszczu.
  • Żeberka 3. Przełożyć do rondla, dodać suszone warzywa i bulion. Dusić pod przykryciem do miękkości.
  • Cebula 4. Na tłuszczu wytopionym z żeberek zeszklić cebulę pokrojoną w kostkę.
  • Żeberka w kapuście 5. Osączoną z wody kapustę wymieszać z cebulą, majerankiem, przyprawą do bigosu. Dodać żeberka i razem dusić kilka minut do połączenia smaków. Pod koniec dodać posiekany czosnek i w razie potrzeby doprawić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować