Soczyste żeberka o ciekawym smaku pomidorów z ziołami i lekkiej słodyczy miodu. Pieczone z dodatkiem warzyw wytworzyły pyszny sos. Żeberka świetnie smakują podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem.
1 godz. 30 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 kg żeberek w pasku
4 łyżki przecieru pomidorowego
4 łyżki miodu
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( ja miałam domową mieszankę natki pietruszki, kopru, lubczyku)
sól, pieprz
4 marchewki
3-4 cebule
500 g pieczarek
500 g pomidorków koktajlowych
świeżo mielony kolorowy pieprz
1 szklanka bulionu mięsnego/ warzywnego lub wody
Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi na mniejsze kawałki.
Przecier wymieszać z miodem oraz przyprawami. Zamarynować żeberka, odstawić na min 2 godziny do lodówki.
2.Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki / w plastry.
Do naczynia żaroodpornego położyć mięso wraz z marynatą oraz warzywa, przemieszać. Wlać bulion.
3.Piec pod przykryciem około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
15 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę by mięso się przyrumieniło.
Komentarze