Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Soczyste żeberka o ciekawym smaku pomidorów z ziołami i lekkiej słodyczy miodu. Pieczone z dodatkiem warzyw wytworzyły pyszny sos. Żeberka świetnie smakują podane z ziemniakami, kaszą czy ryżem.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 kg żeberek w pasku
    4 łyżki przecieru pomidorowego
    4 łyżki miodu
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
    1 łyżeczka mieszanki suszonych ziół ( ja miałam domową mieszankę natki pietruszki, kopru, lubczyku)
    sól, pieprz
    4 marchewki
    3-4 cebule
    500 g pieczarek
    500 g pomidorków koktajlowych
    świeżo mielony kolorowy pieprz
    1 szklanka bulionu mięsnego/ warzywnego lub wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bulion Dania główne

Żeberka pomidorowo-miodowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć, osuszyć, pokroić między kośćmi na mniejsze kawałki.
    Przecier wymieszać z miodem oraz przyprawami. Zamarynować żeberka, odstawić na min 2 godziny do lodówki.
  • 2. Warzywa obrać, umyć, pokroić na mniejsze kawałki / w plastry.
    Do naczynia żaroodpornego położyć mięso wraz z marynatą oraz warzywa, przemieszać. Wlać bulion.
  • 3. Piec pod przykryciem około 90 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    15 minut przed końcem pieczenia odkryć pokrywkę by mięso się przyrumieniło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować