Żeberka z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Żeberka posypujemy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy aby przyprawy równomiernie rozeszły się po żeberkach i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Ziemniaki i marchewki obieramy, kroimy w grubsze plasterki a cebulę w piórka. Warzywa posypujemy solą oraz przyprawą do ziemniaków i dokładnie mieszamy.
2.Żeberka przekładamy do rękawa do pieczenia wkładamy pozostałe warzywa zapinamy klipsami lub związujemy sznurkiem i kilka razy potrząsamy aby przyprawy się połączyły ze sobą. Następnie wkładamy w blaszkę i pieczemy 90 minut w 190 C. 15 minut przed końcem pieczenia rozrywamy rękaw aby żeberka się przyrumieniły. Na talerz wykładamy żeberka z warzywami i posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze