Żeberka pieczone w kapuście kiszonej

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Danie proste, tradycyjne w sam raz na jesienna pogodę. Takie żeberka można podać np. z pieczonymi ziemniakami.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
    1 l kapusty kiszonej w słoiku
    2 cebulę
    1 łyżka przecieru pomidorowego
    2 liście laurowe
    2 ziarna ziela angielskiego
    2-3 ziarna czarnego pieprzu
    Sól
    Pieprz
    Papryka słodka wędzona w proszku
    Kminek
    Olej do smazenia
    Mąka do oprószenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze części. Natrzec dobrze solą, pieprzem i papryką, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
  • 2. Kapustę przełożyć do garnka podlać woda i obgotować są będzie miękka, odcedzić.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej, dać posiekane cebule i zarumienić. Do cebuli dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, kminek i przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem. Jeśli kapusta jest za kwaśna można dodać łyżeczkę miodu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Żeberka oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym lub garnku do pieczenia ułożyć część kapusty na to żeberka i na wierzchu rozłożyć pozostałą część kapusty. Naczynie nakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie ok. 2 godziny. Podawać z ziemniakami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować