Żeberka pieczone w kapuście kiszonej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka umyć osuszyć papierowym ręcznikiem, pokroić na mniejsze części. Natrzec dobrze solą, pieprzem i papryką, wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
2.Kapustę przełożyć do garnka podlać woda i obgotować są będzie miękka, odcedzić.
3.Na patelni rozgrzać olej, dać posiekane cebule i zarumienić. Do cebuli dodać kapustę, ziele angielskie, pieprz, kminek i przecier pomidorowy, dusić pod przykryciem. Jeśli kapusta jest za kwaśna można dodać łyżeczkę miodu. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
4.Żeberka oprószyć mąką i obsmażyć na oleju. W naczyniu żaroodpornym lub garnku do pieczenia ułożyć część kapusty na to żeberka i na wierzchu rozłożyć pozostałą część kapusty. Naczynie nakryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczenie ok. 2 godziny. Podawać z ziemniakami.
Komentarze