Żeberka pieczone na kiszonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejne danie jednogarnkowe, które pachnie tradycją. Postanowiliśmy odświeżyć i wykorzystać to, co mamy pod ręką. W zasadzie kilka chwil przygotowania, troszkę cierpliwości podczas pieczenia i obiad gotowy. Smak tej potrawy wydobył Sos Madziarów od Folwark, który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 garść suszonych grzybów
    600 g ziemniaków
    1 duża marchew
    800 g żeberek
    150 g mrożonego groszku
    300 g kapusty kiszonej
    200 ml sosu madziarów np Folwark
    250 ml bulionu warzywnego
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Żeberka pieczone na kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 1. Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski.
    Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy.
    Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach.
    Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą.
    Do miski przekładamy grzyby, ziemniaki, marchew, groszek, mięso, kapustę kiszoną, sos madziarów, wszystkie składniki mieszamy, przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem.
    W pierwszej fazie zapiekamy pod przykryciem, w temperaturze 180°C przez 35 min, następnie bez przykrycia, w tej samej temperaturze, przez 20 min, oraz 10 min dodatkowo z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka Kapusta kiszona

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować