Żeberka pieczone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.2 długie pasy żeberek srodkowych mięsistych, pokroić na porcje, opłukać, osuszyć, polać czystą wódką lub wisniówką i odstawić na 30 minut.Po upływie tego czasu, oprószyć je ,,przyprawą do żeberek z miodem firmy Prymat’’ dosyć obficie ,oraz pieprzem kolorowym swieżo zmielonym, skropić oliwą, winem i sosem sojowym/po 1 łyżce/, całosć razem dokładnie wymieszać i wyniesć w chłód na 1-24 godzin, im dłużej tym lepiej.
Następnie żeberka obsmażyć na rumiano na smalcu.
W głębokim rondlu ,do zapiekania, zeszklić cebule, dodać 4 ząbki czosnku i drobno pokrojone warzywa lub starte na tarce na grubych oczkach: marchewka, seler, pietruszka
Dodać por pokrojony w półtalarki,seler naciowy pokorojony w plasterki, resztki marynaty z żeberek, obsmażone żeberka, listki laurowe, ziele angielskie ew. jeszcze zdeglasowany tłuszcz ze smażenia żeberek, deglasujemy winem i sosem sojowym.
Rondel przykryć i wstawić do piekarnika, nastawić go na 180 st. i piec 2-2,5 godziny,do miękkosci.
Co jakis czas należy zamieszać ,aby górne żeberka się nie spiekły, ale jak dobrze przykryjemy jarzynką to nic się nie przypiecze.
Ja zawsze wkładam żeberka na dno naczynia i przykrywam całkowicie farszem warzywnym.
Komentarze