Żeberka duszone z cebulką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Wyśmienite danie

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2,30 kg mięsistych środkowych żeberek
    0,5 kg cebuli
    3 kruche jabłka np. champion
    4 duże ząbki czosnku
    Składniki marynaty:
    Po 3 łyżki oleju, sosu sojowego i czerwonego wina
    1 torebka przyprawy miodowej do żeberek
    Około 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
    Po 1 płaskiej łyżeczce: soli ziołowej, papryki słodkiej, tymianku i majeranku
    Dodatkowo:
    Około ¼ szklanki czerwonego wina
    2 szklanki bulionu warzywnego
    3 listki laurowe
    5 kulek ziela angielskiego
    Mąka do panierki
    Smalec lub olej do smażenia
    Po 1 łyżeczce cukru i jarzynki do smażenia cebuli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka duszone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wino, olej i sos sojowy z przyprawami.
    Cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
    Jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki.
    Umyte i poporcjowane żeberka natrzeć marynatą i odstawić na 2-3 godziny lub na dobę.
    Następnie panierować je w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla.
    Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę dodając po 1 łyżeczce cukru i jarzynki, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wlać wino, smażyć minutkę i przelać na żeberka. Dodać też jabłka, ziele, listki laurowe i wlać bulion. Dusić do miękkości mięsa około 2 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Żeberka podać z kaszą i buraczkami z papryką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Jabłka Wieprzowina Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować