2,30 kg mięsistych środkowych żeberek
0,5 kg cebuli
3 kruche jabłka np. champion
4 duże ząbki czosnku
Składniki marynaty:
Po 3 łyżki oleju, sosu sojowego i czerwonego wina
1 torebka przyprawy miodowej do żeberek
Około 0,5 łyżeczki mielonego pieprzu
Po 1 płaskiej łyżeczce: soli ziołowej, papryki słodkiej, tymianku i majeranku
Dodatkowo:
Około ¼ szklanki czerwonego wina
2 szklanki bulionu warzywnego
3 listki laurowe
5 kulek ziela angielskiego
Mąka do panierki
Smalec lub olej do smażenia
Po 1 łyżeczce cukru i jarzynki do smażenia cebuli
Żeberka duszone z cebulką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Połączyć wino, olej i sos sojowy z przyprawami.
Cebulę i czosnek pokroić w plasterki.
Jabłka bez gniazd nasiennych pokroić na kawałki.
Umyte i poporcjowane żeberka natrzeć marynatą i odstawić na 2-3 godziny lub na dobę.
Następnie panierować je w mące i zrumienić na rozgrzanym tłuszczu, przełożyć do rondla.
Na tłuszczu po smażeniu mięsa zeszklić cebulę dodając po 1 łyżeczce cukru i jarzynki, dodać czosnek, chwilę podsmażyć i wlać wino, smażyć minutkę i przelać na żeberka. Dodać też jabłka, ziele, listki laurowe i wlać bulion. Dusić do miękkości mięsa około 2 godziny. Co jakiś czas zamieszać. Żeberka podać z kaszą i buraczkami z papryką.
Komentarze