Zdrowe bakaliowo-zbożowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bakalie kroimy na małe cząstki. Płatki mieszamy z orzechami i sezamem przyrumieniamy na suchej patelni. Przerzucamy całość do miski. Na patelni roztapiamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Dodajemy pokruszoną gorącą czekoladę i ewentualnie dosłodzić cukrem. Całość mieszamy by nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy całość dobrze się połączy w jednolitą masę dorzucamy wcześniej uprażone płatki oraz bakalie. Całość dobrze mieszamy, a następnie całość wylewany do wcześniej przygotowanego pojemnika bądź małej brytfanny. Całość mocno ubijamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu kroimy na batoniki. Smacznego!
Porady
Płatki rumienić krótko, aby się nie przypaliły. Można użyć wszelkiego rodzaju płatków orzechów czy bakalii.
Komentarze