Zdrowe bakaliowo-zbożowe batoniki

0 (0 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Zdrowe, fajne batoniki, które zasmakują nie tylko dzieciom. Spokojnie zastąpią kupne słodycze.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka płatków owsianych
    2 łyzki sezamu
    1/2 szklanki płatków migdałowych
    inne ulubne płatki (jęczmienne, jaglane) oraz orzechy
    bakalie (rodzynki, morele, ananas, żurawina)-ilosć wg uznania
    1/2 gorzkiej czekolady,
    łyżka miodu
    łyżka masła orzechowego
    łyżeczka oleju kokosowego
    cukier/ksylitol/-wg uznania (nie jest konieczny)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciastka

Zdrowe bakaliowo-zbożowe batoniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zdrowe bakaliowo-zbożowe batoniki 1. Bakalie kroimy na małe cząstki. Płatki mieszamy z orzechami i sezamem przyrumieniamy na suchej patelni. Przerzucamy całość do miski. Na patelni roztapiamy olej kokosowy, masło orzechowe i miód. Dodajemy pokruszoną gorącą czekoladę i ewentualnie dosłodzić cukrem. Całość mieszamy by nie doprowadzić do przypalenia. Kiedy całość dobrze się połączy w jednolitą masę dorzucamy wcześniej uprażone płatki oraz bakalie. Całość dobrze mieszamy, a następnie całość wylewany do wcześniej przygotowanego pojemnika bądź małej brytfanny. Całość mocno ubijamy i odstawiamy do wystygnięcia. Po ostudzeniu kroimy na batoniki. Smacznego!

Porady

Płatki rumienić krótko, aby się nie przypaliły. Można użyć wszelkiego rodzaju płatków orzechów czy bakalii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Czekolada Masło orzechowe Miód Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować