Takie mięso moze być atrakcją wakacyjnego stołu nie typowe połączenie schabu szpinaku i ryżu ...polecam
40 min
Składniki:
60 dag schabu bez kosci
1 cebula
15 dag szpinaku u mnie mrożony
10 dag ryżu
4 dag orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
2 łyzki oliwy
2 łyzki masła
sól do smaku
pieprz czarny swieżo mielony do smaku
Zawijasy z ryżem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso umyć pokroić na plastry rozbić na cieniutkie kotlety ,posolić i popierzyć z każdej strony. Ryż ugotować w osolonej wodzie na sypko.Osączyc i zostawić do przestygniecia. Cebulę i czosnek obrać posiekać (czosnek przecisnąć przez praskę).Na patelni rozpuścić masło ,dodac oliwę wrzucić posiekaną cebulę czosnek i poddusić do miękkości nastepnie dodać rozmrozony i rozdrobniony szpinak,doprawić solą pieprzem i chwilę poddusić wszystko razem.Zdjać z ognia wymieszać z ryżem dodać orzechy włoskie zmielone,
2.porcje nadzienia nakładać na każdego kotleta i zawijać roladki,obwiązać nicią bawełnianą lub spiąć wykałaczkami. Obtoczyć lekko w mące pszennej i dusić na niewielkiej ilości oliwy na patelni z każdej strony aż kotleciki będa miękkie i złociste pod przykryciem. Podawać z młodymi ziemniaczkami i bukietem surówek.
Porady
Takie same roladki możesz przygotować z polędwiczek lub piersi z kurczaka czy indyka
Komentarze